Select Page

Anime har en förmåga att locka väldigt engagerade och hängivna fans. Till och med i den grad att turister vallfärdar till platser där animeserier eller animefilmer utspelar sig. I den här artikeln listar vi 10 stycken animeserier vi tycker om. Kanske kan någon av dem få dig att resa ända till Japan?

1. One Punch Man (2015-2019)

Från början en webbserie som gavs ut under pseudonym. Handlar om en superhjälte som heter Saitama som har blivit så stark att han kan besegra sin motståndare med ett slag. Nu måste han hitta nya sätt att utmana både sig själv och striderna han kämpar.

2. Tokyo Ghoul (2014)

Man vet aldrig vad man får vara med om på en första dejt. Fråga bara Ken Kaneki, som blir attackerad av Rize Kamishiro efter deras första träff. Rize livnär sig på människokött, och efter en dramatisk händelse kommer Ken behöva ansluta sig till samma kategori av varelser.

3. Sonic X (2003-2004)

Den klassiska tv-spelsfiguren hade en egen animeserie i början på 2000-talet. Totalt gjordes två säsonger och 78 avsnitt med Sonic och hans vänner när de reser till jorden i jakt på svaren på hur de egentligen ska kunna återvända till sin egen hemplanet.

4. Pokémon (1997–)

Pokémon har figurerat flitigt på den här bloggen, bland annat i vår artikel om filmer från 1990-talet och om 10 animefilmer. Det vore dock märkligt att inte inkludera Pokémon även på den här listan. Allting började trots allt som en tv-serie, och efter 24 säsonger håller man fortfarande igång.

5. Cardcaptor Sakura (1998–2000)

Kort och kortspel kan alltid ställa till problem. Det är sedan gammalt. Men kanske inte på det sättet som det gör med Sakura Kinomotos kort, eller snarare med de magiska krafter den 10-åriga flickan använder för att lägga sina vantar på korten i fråga.

6. Digimon (1999–2021)

Serien om de digitala monsterna hamnade lite grann i skymundan på grund av Pokémon som peakade under samma period. Det finns även en del likheter dem emellan för det otränade ögat, men faktum är att Digimon skiljer sig en hel del. Digimon pågår än, även om det ibland gått flera år mellan säsongerna.

7. Castlevania (2017–2021)

Bygger på tv-spelet med samma namn. Inleds dramatiskt med att greve Draculas fru bränns på bål. Han svär därefter att hämnas på alla människor som felaktigt anklagat honom för trollkonster, och lovar att de ska få betala med sina liv.

8. Record of Ragnarok (2021–)

En ny och i allra högsta grad pågående animeserie. Gudarna samlas vart tusende år för att avgöra människornas öde. Efter sju miljoner år har de kommit till en dramatisk slutsats: människorna har nått ett oförbätterligt stadie och måste utrotas.

9. Kengan Ashura (2019–)

En annan pågående serie som just nu kan streamas på Netflix. Den handlar om en äldre man som får chans att bli manager för en gladiator som inte tänker på någonting annat än att vinna sina fajter.

10. Violet Evergarden (2018)

Vi har skrivit om Violet Evergarden-filmen i våra artiklar om tecknade filmer från 2020 och om animefilmer specifikt. Men allting började faktiskt som en tv-serie 2018. Precis som filmen utspelar sig serien i efterkrigstid under en period när människor desperat letar efter sina kära.