Select Page

Disney, Pixar och Dreamworks Animation i all ära. Men många skulle nog påstå att de bästa tecknade filmerna kommer från Japan och är i kategorin animefilmer. I den här artikeln listar vi 10 stycken bra animefilmer du bör checka av från din lista.

Vad är animefilmer?

Anime är ett samlingsnamn för tecknad och animerad film från Japan, ofta avbildad i stilen som kallas för “manga”. Själva ordet “anime” kommer från japans “animēshon”, vilket i sin tur är ett låneord från engelskan (animation).

Många animefilmer innehåller japanska kulturreferenser som har haft ett stort inflytande på västvärlden, inte minst USA. Idag är en “anime” en etablerad kategori inom tecknad och animerad film i hela världen.

10 bra animefilmer

1. Spirited Away (2001)

Spirited Away platsar även på vår lista över tidernas bästa tecknade filmer. Den har vunnit en Oscar för bästa animerade film och Spirited Away är fortfarande den animerade filmen med högst betyg på IMDB, före bland annat Disneys storfilm Lejonkungen.

2. Pokémon 2 – Ensam är stark (1999)

Med tanke på att det har släppts 23 Pokémonfilmer sedan 1998 kunde vi egentligen ha valt vilken som, men skribenten här har en förkärlek till den andra filmen i ordningen. Den som handlar om fåglarna av de tre elementen is, eld och ström vars strider till slut väcker den mäktiga Lugia.

3. Sailor Moon Eternal – The Movie (2021)

Många svenskar minns säkert Sailor Moon från TV4:s Lattjo Lajban på lördagsmorgnarna. Förutom 200 serieavsnitt har man också gjort ett gäng filmer, varav Sailor Moon Eternal – The Movie är den senaste i raden.

4. Godzilla: Planet of the Monsters (2017)

En hel del filmer har hunnit göras om Godzilla. Den här animefilmen om Godzilla följer ett gäng flyktingar 20 000 år in i framtiden. En framtid där Godzilla har tagit över jorden och människorna måste återkolonisera sin planet.

5. Ponyo på klippan vid havet (2008)

Hayao Miyazaki som är regissören bakom den här filmen har sedan länge varit väldigt framgångsrik i Japan. Berättelsen om Ponyo är inget undantag. “Ponyo på klippan vid havet” vann bland annat pris som årets bästa animerade film hemma i Japan när den släpptes.

6. Min granne Totoro (1988)

En i sammanhanget något äldre animefilm, men som definitivt fortfarande står sig väldigt väl i konkurrensen. En pappa vars fru ligger sjukhus flyttar till ett hus på landet med sina döttrar. Ett hus som ska visa sig vara någonting helt annat än vilket hus som helst.

7. Porco Rosso (1992)

Porco Rosso, som betyder “den röda grisen”, har samma succéregissör som Ponyo på klippan vid havet. Filmen handlar om en italiensk prisjägare åren efter andra världskriget, som lider av den otrevliga förbannelsen av att vara förvandlad till en humanoid gris.

8. Violet Evergarden: The Movie (2020)

En film som vi även lyfte fram i vår artikel om filmer från pandemiåret 2020. Filmen skildrar en efterkrigstid där Violet desperat söker efter sin efterlängtade befälhavare som har försvunnit.

9. Sagan om prinsessan Kaguya (2013)

En film baserad på en gammal japansk folksaga. Den handlar om bambuhuggaren Okina som av en slump hittar ett litet barn i ett bamburör. En liten flicka som med tiden visar sig ha magiska krafter.

10. Laputa – Slottet i himlen (1986)

Även här var det stjärnregissören Hayao Miyazaki som låg bakom en av Japans största animefilmer någonsin. Filmen handlar om hur människor gjort för att konstruera flygande städer, och mycket inspiration hämtas från Gullivers resor.