Select Page

Få saker är skönare än att luta sig tillbaka och njuta av tecknad magi i form av film. Oavsett om du är med i en filmförening eller tittar ensam hemma i soffan. Medan filmindustrin återhämtar sig från coronakrisen tittar vi tillbaka på tio tecknade filmer från 90-talet värda att se om och om igen.

1. Lejonkungen (1994)

Lejonkungen (Disney) är naturligtvis utan tvekan en av de största tecknade filmerna genom tiderna, och i synnerhet bland tecknade filmer från 90-talet. Denna dramatiska gestaltning med, musik av Elton John, om liv och död, identitet, makt och kärlek kommer för alltid vara i en klass för sig.

2. Pocahontas (1995)

Pocahontas hade den otacksamma uppgiften att följa upp Disneys succé med Lejonkungen året dessförinnan. Men historien om John Smith, Pocahontas och den nya världen gjorde ingen besviken. En nutida klassiker med ljuvlig musik, inte minst sången “Färger i en vind”.

3. Toy Story (1995)

Pixar tog sig in i branschen av tecknade filmer på 90-talet, och Toy Story var faktiskt först ut. Och vilken succé det blev sedan. Woody, Buzz Lightyear och alla de andra blev en av Disney Pixars allra mest älskade filmer och har sedan 1995 fått tre stycken uppföljare, den senaste från 2019.

4. The Nightmare Before Christmas (1993)

The Nightmare Before Christmas skrevs och producerades av världsproducenten Tim Burton. Filmen blev 1994 nominerad till en Oscar i kategorin “bästa specialeffekter”, men förlorade på bekostnad av Jurassic Park. År 2007 släpptes en ny version av filmen i 3D.

5. Prinsen av Egypten (1998)

Prinsen av Egypten berättar historien från Gamla testamentet om när Mose för judarna ur slaveriets Egypten till andra sidan Röda havet. En gripande och underhållande film av Dreamworks Animation, oavsett om man uppskattar den religiösa touchen eller ej.

6. Pokémon – Filmen: Mewtwo slår tillbaka (1998)

Det här var årtiondet när Pokémon slog igenom. När den första filmen släpptes i slutet av 1990-talet var det därför ett historiskt ögonblick. I dagsläget har Pokémon släppt 23 filmer, men få skulle säga att någon kan mäta sig med den första filmen om Mewtwo och Mew.

7. Tarzan (1999)

Av många kallad“den sista bra Disneyfilmen”. En överdrift såklart, men Disney avslutade verkligen epoken av tecknade filmer på 90-talet med storslagen bravur. Berättelsen om Tarzan är fängslande, vacker och välgjord och med storslagna musikalnummer signerade Phil Collins.

9. Antz (1998)

Antz var Dreamworks debutprodukt inom animerad film och hade konkurrens av Pixars “Ett småkryps liv” som släpptes i samma veva. I Antz följer vi arbetsmyran Z 4195, hans dröm om att träffa prinsessan och kriget mot termiterna.

10. Järnjätten (1999)

Järnjätten är kanske än idag en av Warner Bros mest älskvärda produktioner. Filmen baserades på Ted Hughes bok “Järnmannen” från 1968. En nutida klassiker som på allvar utmanade jättar som Disney och Pixar om de bästa tecknade filmerna på 90-talet.