Select Page

Det finns en kung över tecknad film, och det är Walt Disney. Den patenterade Disney-magin är obeskrivlig. Vackra, dramatiska och känslomässiga berättelser varvas med humor och oförglömliga musikalnummer. I den här artikeln listar vi 15 exempel på underbara Disney-filmer genom tiderna.

1. Lejonkungen (1994)

Lejonkungen från 1994 är kanske inte bara 1990-talets bästa tecknade film, utan kanske den bästa genom alla tider. Alla tycks älska den dramatiska berättelsen om liv och död, kärlek och identitetssökande gestaltat på den afrikanska savannen och med Oscarsbelönad musik av Elton John och Tim Rice.

2. Den lilla sjöjungfrun (1989)

Det är lätt att lockas av det som finns ovanför ytan när du aldrig får lov att lämna havet. Så var det för sjöjungfrun Ariel. Men vad gör man när längtan efter kärleken till en människa blir för stor och den enda som kan hjälpa en är den onda häxan Ursula?

3. Aladdin (1992)

Aladdin är en fattig, föräldralös pojke i staden Agrabah, som tillsammans med apan Abu försörjer sig på att stjäla det han behöver för att överleva. Men när han kommer över en magisk lampa med en ande som kan uppfylla önskningar får livet en helt annan innebörd än tidigare.

4. Big Hero 6 (2014)

Tekniken har gått framåt och artificiell intelligens har redan en plats i vårt samhälle och i sjukvården. I Big Hero 6 har det dock gått ännu snabbare. När Hiro Hamada sörjer sin bortgångne bror bestämmer han sig för att fullfölja sin brors projekt med sjukvårdsroboten Baymax.

5. Robin Hood (1973)

Många känner igen Robin Hood från “Kalle Anka och hans vänner önskar god jul” på julafton, men den som inte har sett filmen i sin helhet har verkligen missat någonting. Sagan om Robin Hood från 1973 är en av Disneys absolut största klassiker genom tiderna.

6. Hitta Nemo (2003)

En av de absolut mest populära Pixar-producerade filmerna åt Disney. När clownfisken Nemo en dag fångas av en dykare måste hans ensamstående pappa Marvin ta sig förbi många faror för att hitta sin son.

7. Herkules (1997)

Sagan om Herkules har berättats många gånger, men den berättas kanske bäst i Disney-filmen från 1997. Herkules går från nolla till hjälte i den här filmen som även lär oss allt vi behöver veta om grekisk mytologi och grekiska gudar.

8. Ringaren i Notre Dame (1996)

Quasimodo bor i klocktornet i Paris och har inte lämnat Notre Dame på 20 år. När han en dag ger sig ut och blir förnedrad och påhoppad på stan är det den romska kvinnan Esmeralda som står upp för honom. Från den dagen förändras Quasimodos liv för all framtid.

9. Lilo och Stitch (2002)

Stitch är ett utomjordiskt experiment med uppdraget att förstöra allt han ser. Av en händelse skickas han till jorden, närmare bestämt till ön Kauai i Hawaii, och blir husdjur till flickan Lilo.

10. Frozen (2013)

Jennifer Lee var den första kvinnan att regissera en Disney-film, och resultatet talar väl för sig själv. Två Oscars-titlar, en Golden Globe samt en uppföljare är ett helt okej utfall för Frozen.

11. Pongo och de 101 dalmatinerna (1961)

Ingen vill vara ungkarl alldeles för länge – varken Pongo eller hans husse Roger. Det är dock på Pongos initiativ som de träffar Anita och Perdita, och resten är ju historia.

12. Micke och Molle: Vänner när det gäller (1981)

Micke och Molle är en oerhört vacker historia om vänskap, men framför allt lojalitet och vad som händer med oskyldig vänskap när livet fylls med annat innehåll. Så är fallet för räven Micke och vakthunden Molle. En riktig Disney-klassiker som knappt lämnar ett öga torrt för nostalgikern.

13. Moana (2016)

Moana är skapad av samma personer som ligger bakom bland annat Zootopia, Frozen och Big Hero 6. En väldigt gripande historia om en flicka som är beredd att göra stora uppoffringar för sitt folks skull. Givetvis med fantastiska musikalnummer.

14. Lady och Lufsen (1955)

Här är en annan film vi svenskar kanske blivit mest bekanta med på julafton. Scenen när Lady och Lufsen besöker Tonys restaurang är förstås ikonisk, men även filmen i sin helhet är en väldigt vacker historia från en äldre Disney-tid när filmerna hade mer musik och mindre dialog.

15. Pinocchio (1940)

Vi avslutar listan med en ordentlig klassiker som även finns med på listan i vår artikel om gamla tecknade filmer. Den gamla sagan om Pinocchio, dockan som kom till liv och vars näsa växer när han ljuger, var en av de första Disney-filmerna någonsin.