Select Page

Det finns mängder med tecknad film. Att göra en topplista över de bästa animerade filmerna är såklart inte lätt. Vi har ändå valt att göra ett försök i den här artikeln. Topplistan är baserad på faktorer som IMDB-betyg, prisbelöningar och såklart författarens egna åsikter.

1. Spirited Away (2001)

Spirited Away handlar om flickan Chihiro och andarnas värld, och är en japansk långfilm som gjorde dundersuccé. År 2021, tjugo år efter premiären, ligger den fortfarande i topp bland IMDB:s bäst rankade animerade filmer. Spirited Away vann även en Oscar för bästa animerade film 2003.

IMDB-betyg: 8,6/10

2. Lejonkungen (1994)

Många skulle säkert säga att den hjärtskärande historien om hur Simba förlorar sin pappa och därefter sig själv är tidernas bästa Disney-film. I Lejonkungen får vi en saga om kärlek, sorg och identitet. Filmen har blivit dubbelt Oscars-belönad för sin musik av Elton John, Hans Zimmer och Tim Rice.

IMDB-betyg: 8,5/10

3. Spider-Man: Into the Spider-Verse (2018)

Miles Morales är Spider-Mans arvtagare i den här lite annorlunda filmen om kvarterets vänliga spindel. På Oscarsgalan 2019 tog man hem priset för bästa animerade film, och snuvade därför Disney och Pixar på titeln för första gången sedan 2011.

IMDB-betyg: 8,4/10

4. Wall-E (2008)

Med tanke på hur nedskräpat land och hav är i vår moderna ekonomi skulle den värld som gestaltas i Wall-E säkert kunna bli verklighet så småningom. I denna feel good-film följer vi roboten Wall-E som får pausa sitt skräpsamlande på en obeboelig jord för att istället följa sitt hjärta.

IMDB-betyg: 8,4/10

5. Toy Story (1995)

Toy Story var den första filmen som Pixar producerade åt Disney. Resten kan man väl lite klyschigt säga är historia. Woody, Buzz Lightyear, Mr. Potato Head och resten av gänget har sedan dess fått tre stycken uppföljare. Toy Story var även världens första film som producerades helt och hållet i 3D.

IMDB-betyg: 8,3/10

6. Klaus (2019)

Klaus är den bästa tecknade julfilmen någonsin. Åtminstone om man ska tro betygen på IMDB. Netflix producerade filmen och var också streamingjättens första originalfilm. Ur ett svenskt perspektiv är det även lite roligt att det är Zara Larsson som står för sången till Klaus ledmotiv.

IMDB-betyg: 8,2/10

7. Upp (2009)

I Upp från 2009 bestämmer sig änkemannen Carl Fredriksson för att förverkliga drömmen han delade med sin fru, nämligen att flytta till Paradisfallen i Venezuela. Det blir en kreativ och utmanande flyttprocess, inte minst när pojkscouten Oscar dyker upp som oväntat sällskap.

IMDB-betyg: 8,2/10

8. Insidan ut (2015)

Det blir inte mer känslosamt än med Insidan ut från 2015. En oerhört varm, sorglig och smart film på samma gång som inspirerades av regissörernas egna tonårsbarn och deras pubertala humörsvängningar. Den Pixar-producerade filmen vann även en Oscar 2016 för bästa animerade film.

IMDB-betyg: 8,1/10

9. How to Train Your Dragon (2010)

How to Train Your Dragon, “Draktränaren” på svenska, är kanske Dreamworks Animations bästa bidrag bland deras animerade filmer någonsin. Filmen har fått två uppföljare och Dreamworks Animation tog hem hela tio stycken Annie Awards för sin produktion.

IMDB-betyg: 8,1/10

10. Frozen (2013)

Den första Disney-filmen med en kvinnlig regissör blev en stor succé. Frozen drog in mer pengar än vad någon annan animerad film gjort tidigare. Dessutom vann Frozen två Oscars, en för bästa sång (Let It Go) och en för bästa animerade film. Plus en Golden Globe, även det för den senare kategorin.

IMDB-betyg: 7,4/10