Select Page

Coronaåret 2020 kommer kanske inte att gå till historien som ett speciellt framgångsrikt år för biograferna. Det var inte många tecknade filmer som hann visas upp på den vita duken innan föreställningarna stängde. I den här artikeln listar vi 8 animerade filmer som trots covid-19 nådde publiken.

1. Onward

Onward (“Framåt” på svenska) var en av få tecknade filmer 2020 som hann ha premiär på bio före restriktionerna. Det här är en film från Pixar som berättar en väldigt sorglig historia om en pojke som upptäcker en möjlighet att få träffa sin pappa igen flera år efter hans bortgång.

2. Soul

Sedan Pixar släppte Toy Story 1994 har man gått från klarhet till klarhet. “Soul” blev Pixars andra filmsläpp under 2020. Filmen lanserades på streamingtjänsten Disney+ och följer Joe Gardner som får en unik inblick i det system som bestämmer hur människors olika personligheter blir till.

3. Spies in Disguise

Spies in Disguise med Will Smith i huvudrollen lanserades av Blue Sky Studios och 20th Century Fox. Den amerikanska datoranimerade filmen hade egentligen premiär i USA redan i december 2019, men nådde inte de svenska biograferna förrän i januari 2020.

4. Scoob!

Vi tröttnar aldrig på Scooby Doo. I “Scoob!” får vi följa historien från början och se hur det gick till när Shaggy och Scooby Doo träffades för första gången samt när de blev en del av Mysteriegänget. Warner Bros släppte filmen på video on demand på grund av coronapandemin.

5. Trolls 2 – världsturnén

Hösten 2020 följde DreamWorks Animation upp den första “Trolls”-filmen från 2016. I uppföljaren ställs Poppy och Kvist inför nya utmaningar när de får höra talas om att det finns fler, och olika, slags trollfolk uppdelade i olika länder. Den nya kunskapen tar dem till platser de aldrig sett förut.

6. Pelle Svanslös

Klassikern Pelle Svanslös har synts i många skepnader och gestaltningar, och var tillbaka i en ny tecknad film 2020. Precis som tidigare utspelar sig händelserna i Uppsala, och de klassiska karaktärerna som Maja Gräddnos och Bill och Bull återkommer även i den här utgåvan.

7. Violet Evergarden: the Movie

Den här filmen är producerad för Netflix och har det oerhört starka omdömet 8,6 av 10 på IMDB. Violet Evergarden är en känslig berättelse om en flicka som utnyttjas i ett krig och som därefter söker svaret hur hon ska lära sig att leva på nytt.

8. Pokémon: Mewtwo Strikes Back – Evolution

Den första Pokémon-filmen “Mewtwo Strikes Back” från slutet av 1990-talet är en klassiker bland animerade filmer generellt. Nu är den ikoniska filmen tillbaka i ny skepnad i form av en datoranimerad version. Filmen hade premiär i Japan redan 2019, men nådde svensk marknad först 2020.