Select Page

Visst, vi har ingen svensk Walt Disney som dominerar världsmarknaden för animerade filmer. Det innebär dock inte att Sverige inte har någonting att komma med när det kommer till tecknad film. I den här artikeln får du 8 tips på svenska tecknade filmer som vi uppskattar lite allra extra.

1. Dunderklumpen (1974)

En gammal tecknad film från 1974 som har blivit en svensk klassiker. Framför allt eftersom den räknas som Sveriges första animerade film genom tiderna. Värt att notera är att man dock har blandat animationer med vanlig spelfilm. Ett tidlöst äventyr för hela familjen oavsett.

2. Karlsson på taket (2002)

Astrid Lindgren fick visserligen ta emot pris av Svenska Akademien, men hon fick aldrig det Nobelpris som så många ansåg att hon förtjänade. Efter hennes död fortsätter hennes karaktärer dock att leva vidare. Bland annat genom denna tecknade film om Karlsson på taket.

3. Mulle Meck bygger (2003)

Nästan alla som varit barn i modern tid har säkert haft en Mulle Meck-bok någonstans i bokhyllan under sin uppväxt. Hade du tur kanske du även hade filmen om Mulle Meck med Lennart Jähkel i rollen som Mulle.

4. Mamma Mu & Kråkan (2008)

Mamma Mu är en annan litterär klassiker som tagit sig till vita duken. Filmen skapades genom ett svenskt-tyskt-ungerskt produktionssamarbete och berättar historien om hur Mamma Mu strävar efter Kråkans vänskap – en vänskap som Kråkan inte är så sugen på att besvara.

5. Pettson och Findus – Findus flyttar hemifrån (2018)

Här är en tredje gammal barnboksklassiker som fick nytt liv nyligen genom att bli till film. Det har faktiskt gjorts hela sju Pettson och Findus-filmer sedan 1999, men “Findus flyttar hemifrån” är den senaste i raden om den gamle mannen och hans katt.

6. Hokus pokus Alfons Åberg (2013)

Det stämmer, vi fortsätter med de gamla barnböckerna som blivit film. I den här filmen drömmer Alfons om en hund. Men ibland ska man vara försiktig med vad man önskar sig. Extra roligt med den här filmen är att självaste Gustaf Hammarsten gör rösten som Alfons pappa.

7. Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton (1975)

Precis som med Dunderklumpen tog vi även upp Karl-Bertil Jonssons julsaga i artikeln om gamla tecknade filmer. Den Robin Hood-inspirerade berättelsen värmer fortfarande våra hjärtan varje julafton. Må Karl-Bertil Jonssons julafton fortsätta rulla varje jul för all framtid.

8. Resan till Melonia (1989)

En svensk-norsk klassiker inom nordisk animerad film, inspirerad av både William Shakespeare och Charles Dickens. Kapten Julgransfot ska försöka styra sitt lastfartyg till ön Melonia, men väder och albatrosser gör allt i sin makt för att hindra honom nå jordens sista paradisplats.