Select Page

Vem sade att filmer behöver vara nya? Gamla tecknade filmer håller än. När dessutom forskning har visat att filmtittande är bra för både självbild och medkänsla finns det ingen anledning att inte kura upp sig i soffan med en bra rulle. Kanske någon av dessa 10 klassiska tecknade filmer?

1. Snövit och de sju dvärgarna (1937)

Bland alla gamla tecknade filmer är historien om Snövit och de sju dvärgarna en av de absolut äldsta. Det utdrag från Snövit som vi varje år ser på julafton kommer från 1937 då den allra första Disney-filmen någonsin producerades,

2. Bambi (1947)

En av de största klassikerna bland gamla tecknade filmer är förstås Bambi. Få känner till att Bambi filmatiserades av Disney redan 1947. En vacker film med mycket färger, musik och starka känslor. Tempot är betydligt lugnare i de här äldre Disney-filmerna, precis som dialogen.

3. Världens starkaste Björn (1966)

Rune Andréassons historier om Bamse har fått nytt liv på 2010-talet, men de första filmerna släpptes redan 1966. Däribland kortfilmen “Världens starkaste Björn”. Rune Andréasson gjorde själv rösterna i dessa tidiga Bamse-filmer.

4. Fantasia (1940)

Fantasia var Disneys blott tredje långfilm. Filmen har inte den klassiska narrativa strukturen som exempelvis Bambi eller Snövit, utan består av två delar med musik och abstrakta animationer. År 1982 gjorde man en ny version med förbättrad ljud.

5. Bugs Bunny: Superstar (1975)

Narrativet i den här gamla tecknade filmen med Snurre Sprätt och gänget är gestaltat som en dokumentärfilm. Berättarrösten står ingen mindre än Orson Welles för och filmen går igenom historien bakom skapelserna av Warner Bros tecknade serier.

6. Peter Pan (1953)

En otroligt älskvärd gammal tecknad film från Disneys 50-tal. Peter Pan är baserad på J.M. Barries berättelser och är gammal, hederlig Disney-magi när den är som allra bäst. En ny spelfilm av klassikern Peter Pan planeras av Disney till 2022.

7. Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton (1975)

Ännu en svensk klassiker i kategorin gammal tecknad och animerad film. Karl-Bertil Jonsson har vi bekantat oss med varenda julafton sedan 1975, och varje gång myser vi av hur Karl-Bertil Jonssons Robin Hoodska solidaritet förgyller en ensam och mörk julafton för stadens fattiga och vilsna själar.

8. Dunderklumpen (1974)

Ibland kan man få känslan att Dunderklumpen hamnat i skymundan i det stora utbud som finns av tecknad film. Inte minst i konkurrens med Disneys stora industriella makt. Men Dunderklumpen är en klassiker i den kategori av film som kombinerar vanlig spelfilm med animationer.

9. Alice i Underlandet (1951)

Det är svårt att tänka på gamla tecknade filmer från Disney utan att tänka på Alice i Underlandet. En tidlös klassiker som fick ett uppsving i samband med nya inspelningar på 2000-talet. Originalfilmen från 1951 är dock fortfarande en klass för sig.

10. Djungelboken (1967)

De flesta i Sverige har säkert bekantat sig med Djungelboken genom att varje julafton njuta av historien om hur Mowgli stötte på björnen Baloo. Men har du inte sett originalfilmen i sin helhet är det ett måste. En klassiker som inte ska glömmas bort när nya versioner har producerats i modern tid.