Select Page

Att titta på film upplevs av unga, enligt en undersökning, vara något de älskar. Det väcker starka och positiva känslor. Här hittar du 10 tecknade filmer som dessutom är gratis. Snacka om grädde på moset med gratis tecknade filmer.

1. Paranorman

Filmen Paranorman är en animerad stop-motion fantasy-film, med mörk humor, som hade premiär 2012. Filmen var nominerad till en Oscar i kategorin “bästa animerade film”. Paranorman handlar om den 11-årige pojke Norman, som kan prata med de döda. Det är dock bara hans bäste vän som tror honom.

2. Coraline

Coraline är en stop-motion film från 2009. Filmen är baserad på Neil Gaimans bok med samma namn. Coraline nominerades till en Oscar i kategorin “bästa animerade film”. Filmen handlar om den 11-åriga flickan som heter just Coraline.

Coralines föräldrar jobbar hela tiden, de lagar äcklig mat och de bryr sig mer om sina jobb än om henne. En natt följer hon efter en mus, och hittar en portal till en annan värld. Den andra världen är underbar, med samma invånare som i den vanliga. Invånarna har dock knappar istället för ögon.

3. Free Birds

Free Birds är en datoranimerad science fiction-komedi från 2013. Stora skådespelare som Woody Harrelson, Amy Poehler och Owen Wilson gör röster i filmer. Ursprungligen skulle filmen heta “Turkeys”.

Filmen handlar om kalkonen Reggie, som förstått att kalkoner alltid hamnar på middagsbordet vid Thanksgiving. Reggie försöker varna sina vänner, som inte tror på honom, och istället för att hjälpa Reggie stöter de ut honom.

4. A Turtle’s Tale: Sammy’s Adventure

A Turtle’s Tale är en fransk-belgisk datoranimerad film i 3D som kom ut 2010. Filmen handlar om sköldpaddan Sammy som föddes år 1959. I filmen får man följa Sammy från det att han föds till att han får ett barnbarn.

Sammy föddes på en öde strand där han träffade sin livs kärlek – sköldpaddan Shelly. Olyckligtvis separeras Sammy och Shelly från varandra.

5. Khumba


Khumba är en sydafrikansk datoranimerad film från 2013. Rösterna görs bland annat av kändisar såsom Liam Neeson och Steve Buscemi. Den utdöda kvaggan var en släkting till zebran, men precis som filmens huvudperson Khumba, hade de bara hade ränder på halva kroppen.

På grund av att Khumba inte har alla sina ränder, vänder sig hans flock sig mot honom och anklagar honom för att vara orsaken till torkan.

6. Spookiz


Spookiz är en sydkoreansk 3D-animerad film som släpptes lagom till halloween 2019. Spookiz finns även som serie. Spookiz handlar om livet på high school. Om dagarna går där vanliga barn. Om nätterna är det monstren som tar över – för att gå i monsterskola.

Monstren gömmer sig om dagarna, eftersom människor är rädda för monster och kan skada dem. Dessvärre råkar en dag en människa träffa på ett av monstren.

7. Zootropolis/Zootopia

Filmen Zootropolis, ursprungligen i USA kallad Zootopia, är en datoranimerad Disneyfilm som kom ut 2016. Filmen vann 2017 såväl en Oscar som en Golden Globe för bästa animerade film.

Zootropolis är huvudstaden i en värld av antropomorfiska däggdjur. I filmen möter vi huvudpersonen Judy Hopps, en kanin vars största dröm är att bli polis i huvudstaden. När hon går ut som kursetta från polisskolan går drömmen i upplevelse.

8. Coco

Coco är en datoranimerad film som utkom år 2017. Filmen producerades av Pixar Animation Studios och distribuerades av Walt Disney Pictures. Disneyfilmer är kända för sin höga standard och Coco vann inte mindre än två Oscars, i kategorierna bästa animerade film samt bästa originalsång, “Remember Me”.

Filmen handlar om den 12-årige pojken Miguel Rivera som älskar musik. Han är dessvärre uppvuxen i en familj där musik är förbjuden. På helgdagen Día de Muertos, de dödas dag, bestämmer han sig ändå för att uppträda. Av en olyckshändelse råkar han transporteras till de dödas rike.

9. Zambezia


Den sydafrikanska filmen Zambezia kom ut 2012. Det är en engelskspråkig datoranimerad film i 3D. Filmen har vunnit flera stora sydafrikanska filmpriser. Rösterna görs bland annat av stora namn som Samuel L Jackson och Jeff Goldblum.

Filmens huvudperson är Kai, en vacker, moderlös falk som bor i den fantastiska fågelstaden Zambezia. Mot sin faders vilja går Kai med i det prestigefyllda krigsflygförbandet Hurricane. Hurricane har som uppgift att hålla Zambezia säkert genom att patrullera luftrummet.

10. Planet 51

År 2009 kom den 3D-datoranimerade filmen Planet 51 ut. Science Fiction-komedin är ett samarbete mellan företag i Spanien, Storbritannien och USA. Några av rösterna kommer från stora skådespelare som Dwayne Johnson, Jessica Biel och John Cleese.

Filmen handlar om astronauten Chuck Baker som råkar kraschlanda i ett planetarium på Planet 51. På planeten är invånarna gröna, och planeten påminner om förorterna på femtiotalet.