Select Page

År 2019 var ett bra bioår. Det var nämligen det sista hela året man kunde besöka biograferna innan coronapandemin slog till 2020-21 och myndigheterna begränsade allmänna sammankomster. Nedan tar vi oss en titt på 10 tecknade filmer som kom till Sverige just 2019.

1. Frozen 2

Frozen är en film som skulle kunna göra anspråk på att vara en av de bästa tecknade filmerna någonsin, åtminstone utifrån det genomslag filmen fick. Många var därför oroliga över om uppföljaren skulle kunna leva upp till förväntningarna. Men Frozen 2 är helt klart värd sin hype.

2. Toy Story 4

Här är en annan succéfilm som fick en ny uppföljare 2019. För de skeptiker som tror att Toy Story har gjort sitt – tänk om. Efter att ha sett Toy Story 4 är det inte en kontroversiell åsikt att säga att det kanske till och med är den bästa av alla fyra.

3. Pokémon – Filmen: Vår styrka

Visserligen släpptes den tjugoförsta Pokémon-filmen i Japan redan 2018, men som alltid får vi i Sverige vänta lite längre. “Vår styrka” kom till svenska biosalonger först 2019, vilket gör att vi placerar den i den här kategorin. Ett måste för alla Pokémon-fans.

4. How to Train Your Dragon 3

Det verkar verkligen som att det var uppföljarnas år för tecknad och animerad film 2019. How to Train Your Dragon, eller “Draktränaren” som är den svenska titeln, var ännu ett exempel på en storfilm som följde upp succén med ytterligare en film i serien.

5. Förfärliga snömannen

DreamWorks Animation, Pearl Studio och Universal Pictures gick samman för att skapa ett gemensamt bidrag till tecknade filmer 2019, och resultatet blev “Förfärliga snömannen” (originaltitel: Abominable). En film som gav välbehövlig konkurrens till Disney och Pixars filmsläpp samma år.

6. Husdjurens hemliga liv 2

Terriern Max kom tillbaka i en ny tecknad film 2019 efter att den första filmen om “Husdjurens hemliga liv” släpptes tre år tidigare. Återigen får vi följa Max och hans vänners liv i människornas periferi när de blir lämnade ensamma hemma.

7. Weathering with You

“Weathering with You” var ett utmärkt japanskt bidrag till animerade filmer 2019. Regissören Makoto Shinkai tog vid där hans förra film, Your Name, slutade tre år tidigare. I den här filmen får vi följa en gymnasiestudent och en mäktig kamp mot ett ruskigt regnväder.

8. Spies in Disguise

Går det att misslyckas om man sätter Will Smith i huvudrollen? I alla fall inte i “Spies in Disguise”, producerad av 20th Century Fox. Men hur ska man egentligen göra sitt jobb som spion om man bli förvandlad till en duva? Det blir utmaningen för Lance: världens bästa spion.

9. UglyDolls

“UglyDolls” nådde möjligtvis inte biotoppen för tecknad film 2019. Det är likväl en ganska gullig historia om utmaningarna med att vara annorlunda och att sträva efter att få uppleva kärlek och känna sig älskad. Filmens sensmoral är att det alltid är bäst att vara sig själv.

10. The Angry Birds Movie 2

Ja, mobilspelet “Angry Birds” som blev till en film kom tillbaka med en uppföljare 2019. Handlingen är ungefär densamma som tidigare. De arga fåglarna bråkar med de gröna grisarna. I tvåan eskalerar konflikterna ytterligare.