Select Page

En av Astrid Lindgrens allra mest folkkära figurer, Pippi Långstrump, filmatiserades många gånger om. I det här inlägget har vi samlat de två tecknade långfilmerna som gjorts om Pippi, samt listat ett antal av några av de avsnitt från den tecknade tv-serien som vi fastnar för lite extra.

1. Pippi Långstrump (1997)

Det här var den första tecknade långfilmen om Pippi Långstrump, och den släpptes i en tid med mycket stor konkurrens från andra tecknade filmer från 1990-talet. Här lär vi känna den självständiga Pippi och hennes bästa vänner Tommy och Annika.

2. Pippi i Söderhavet (1998)

“Pippi Söderhavet” från 1948 var en av Astrid Lindgrens första böcker om Pippi. En berättelse som enligt forskning på Göteborgs universitet inspirerats av författarna Karin Michaëlis och Ester Blenda Nordström. Den tecknade versionen av “Pippi i Söderhavet” finns även uppdelad som serieavsnitt.

3. Pippi flyttar in i Villa Villekulla (S01E01)

I det första avsnittet av den första säsongen får vi följa hur det gick till när Pippi Långstrump tar sig till en liten svensk by. Hon har sikte på det stora och märkliga hus som ska bli hennes hem: Villa Villekulla.

4. Pippi vill inte sälja sitt hus (S01E03)

Historien om Pippis hus fortsätter i tredje avsnittet av första säsongen. Nu vill två skojare köpa Villa Villekulla. Är Pippi Långstrump villig att sälja sitt kära boende?

5. Pippi tävlar i hästhoppning (S01E09)

Hästen Lilla gubben har förstås en särskild plats i berättelsen om Pippi. Här får Lilla gubben en huvudroll när Pippi bestämmer sig för att ställa upp i en hästhoppningstävling.

6. Pippi firar jul med Dunder-Karlsson och Blom (S02E01)

Säsong nummer två i Pippi Långstrump inleds med ett julfirande. Det blir Pippis första julfirande på land, då hon spenderat alla sina tidigare jular till sjöss med sin pappa på de sju haven.

7. Pippi räddar gröna valar (S02E05)

Pippi är supersnäll och superstark, men hon är också en kämpe för djur och natur. Det får vi se i femte avsnittet av säsong två när Pippi har åkt till havs med nordlig riktning. De gröna valarna sätter sitt hopp till Pippi när de jagas av skurkaktiga jägare.

8. Pippi åker tåg (S02E13)

Den tecknade tv-serien om Pippi avslutas 1998 efter två säsonger. I det sista avsnittet ska poliserna Kling och Klang eskortera två brottslingar till ett fängelse. Men klarar de verkligen av det själva eller behöver Pippi tåga in i handlingarna för att hjälpa till?