Select Page

I den här artikeln tar vi oss tillbaka till romarriket och filmerna om Asterix och Obelix. Vi listar samtliga 10 tecknade filmer som har gjorts om de folkkära karaktärerna, från den första till den allra senaste.

1. Asterix och hans tappra galler (1967)

Den allra första filmen som gjordes om Asterix och Obelix. Baserades på det seriealbum som släpptes 1959 och som delade samma namn som filmen. I den här filmen försöker romarna ta reda på vad det är som gör gallerna så starka att de upprepade gånger besegras av Asterix och hans vänner.

2. Asterix och Kleopatra (1968)

I historiens andra tecknade film om Asterix och Obelix tar vi oss tillbaka till kejsaren Caesar och hans palats. Det uppstår en konflikt mellan honom om Kleopatra, som har tröttnat på hans nedlåtande ton mot hennes undersåtar och slår vad med Caesar om att de kan bygga henne ett nytt palats.

3. Asterix 12 stordåd (1976)

Det här är den Asterix och Obelix-film som sägs ha varit den mest framgångsrika av allihop. En by har undkommit det romerska imperiet tack vare en speciell trolldryck. Nu uppmanar Caesar dem till 12 stordåd för att byn ska bevisa att de är gudar och därmed lämnas ifred.

4. Asterix – gallernas hjälte (1985)

Den första av tre animerade filmer om Asterix och Obelix som släpptes under 1980-talet. På många sätt blev det en nystart för filmserien. Man skapade ett nytt ledmotiv, mer dramatik i handlingarna och mörkare dramaturgi. En annan stor skillnad är animationerna där bilderna började “flyta” smidigare.

5. Asterix och britterna (1986)

Obelix deppar för att det har gått väldigt lång tid sedan han senast fick kämpa mot romarna. Men striderna är närmare till hands än vad Obelix tror, eftersom Caesar under tiden inlett ett dramatiskt fälttåg för att inta Britannien.

6. Asterix – bautastenssmällen (1989)

Den sista filmen om Asterix och Obelix från 1980-talet baseras på två seriealbum: Tvekampen och Asterix och spåmannen. I den här episoden gör romarna ett försök att kidnappa druiden Miraculix för att gallerna inte längre ska kunna ta del av hans trolldryck.

7. Asterix i Amerika (1994)

Asterix i Amerika är en av många bra filmer som släpptes under 1990-talet. Återigen är det druiden Miraculix som är ett jagat objekt. Caesars mannar tillfångatar honom och skjuter honom med en katapult till Amerika, där han dock hamnar hos en stam med ursprungsamerikaner istället.

8. Asterix och vikingarna (2006)

2000-talets första tecknade film om Asterix och Obelix är baserad på ett seriealbum från 1967, lustigt nog samma år som första filmen släpptes. I den här filmen tror sig vikingarna ha hittat en person som ska lära dem att flyga. Nämligen hövding Majestixs släkting Justforkix.

9. Asterix – Gudarnas hemvist (2014)

Återigen gör Caesar ett försök att ta makten över Gallien. Den här gången genom att starta en romersk koloni precis i närheten, som ett försök att locka över gallerna till den romerska kulturen.

10. Asterix: Den magiska drycken (2018)

Trolldrycken som produceras av Miraculix står ännu en gång i fokus i den senaste filmen om Asterix och Obelix. Den här gången letar de efter en ny och yngre druid som kan fortsätta tillverka trolldrycken och på så sätt säkra byns framtid från romernas attacker.